Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Παστίτσιο

Γεια σας φίλες! Παστίτσιο σήμερα κι επειδή θα πάρει χρόνο πάμε να δούμε αμέσως τα υλικά που θα χρειαστούμε.


Υλικά:
  • 1 κιλό κιμά ανάμεικτο
  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο (νούμερο 2)
  • 2 κρεμμύδια ξερά (τριμμένα)
  • 3 ντομάτες φρέσκες ξεφλουδισμένες σε κομματάκια
  • 1 1/2 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας
  • 1 αβγό
  • 2 ασπράδια αβγών
  • 2 1/2 φλ. σκληρό τριμμένο τυρί (εγώ βάζω μελίχλωρο Λήμνου ή κεφαλοτύρι)
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ θα χρειαστούμε:
  • 1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 7 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σούπας μαργαρίνη (φυτίνη)
  • 2 αβγά
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:

Βάζουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι για να τσιγαριστεί. Αφού πάρει χρυσό χρώμα, προσθέτουμε τον κιμά, τη ντομάτα, τη σάλτσα ντομάτας,τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό και το αφήνουμε να βράσει καλά. Όταν κρυώσει ο κιμάς, χτυπάμε το αβγό και το ρίχνουμε στο μείγμα μας μαζί με το μισό φλιτζάνι τυρί κι ανακατεύουμε. 
Βράζουμε τα μακαρόνια μας και ρίχνουμε λίγο λάδι για να μην κολλήσουν και αλατίζουμε. Αφού βράσουν, τα σουρώνουμε καλά και μετά ρίχνουμε το βούτυρο, τα ασπράδια αβγών και τα 2 φλυτζάνια τυρί και ανακατεύουμε. Αλείφουμε το ταψί ( περίπου 30*40) μας με λίγο βούτυρο και ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια. Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα του κιμά και μετά τα υπόλοιπα μακαρόνια. 
Μπεσαμέλ: Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε μία κατσαρόλα εκτός από το μοσχοκάρυδο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια! Μόλις δούμε να παίρνει βράση δυναμώνουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο ανακατεύουμε λιγάκι ακόμη και είναι έτοιμη. Στρώνουμε πάνω από τα μακαρόνια και ψήνουμε για 1 με 1.30 ώρα αναλόγως το φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Στα τελευταία 30 λεπτά βάζουμε αερόθερμο για να πάρει χρώμα από πάνω. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!

Tip1: Στον κιμά μπορείτε να προσθέσετε λίγο μαϊντανό για χρώμα.
Tip 2: Για να μειώσετε τη μπελαλίδικη διαδικασία της μπεσαμέλ μπορείτε να φτιάξετε ένα έτοιμο μείγμα από αυτές της αγοράς, το αποτέλεσμα είναι περίπου το ίδιο.
~Bastet~

1 σχόλιο: