Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Αφράτα ατομικά ψωμάκια

Καλησπέρα σε όλους! Σήμερα θα σας δείξω την βασική συνταγή για τα πιο νόστιμα και αφράτα ψωμάκια που έχετε φάει! Μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένες ελιές, φέτα  ή ότι άλλο επιθυμείτε. Εγώ προτίμησα να βάλω στα μισά σουσάμι και στα άλλα τριμμένο κασέρι.

Υλικά για περίπου 18 ατομικά ψωμάκια:

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (400γρ)
2 κούπες αλεύρι σταρένιο(σκληρό) (400γρ)
1 φρέσκια μαγιά (25 γρ)
1 κοφτή κ.γ ζάχαρη
1 1/2 κ.γ αλάτι
περίπου 2 κούπες χλιαρό νερό(όσο τραβήξει)
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε μια κούπα διαλύουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη και την μια κούπα νερό. Προσέχουμε το νερό να είναι χλιαρό για να μην μας κάψει την μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το υπόλοιπο νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια μας. Προσθέτουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο για να βοηθήσουμε τη ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κούπας μας (την ίδια διαδικασία μπορείτε να κάνετε και στον κάδο του μίξερ σας). Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη ή πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη μας και να διπλασιαστεί. Μόλις είναι έτοιμη την χωρίζουμε σε ισάριθμα κομμάτια και ξεκινάμε με το πλάσιμο των ψωμιών μας. Μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη ότι υλικό σας αρέσει και να τα πλάσετε σε ατομικές μπαλίτσες. Ωστόσο εγώ προτιμώ να τα φτιάχνω σε σχήμα σαλιγκαριού. Πασπαλίζω στην επιφάνεια εργασίας σουσάμι και πλάθω κάθε μια από τις μπαλίτσες μου σε λωρίδες. Πλάθω με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το σουσάμι να κολλήσει επάνω στην ζύμη και τυλίγω σε σχήμα σαλιγκαριού.Αυτό ήταν λοιπόν τα ψωμάκια μας είναι έτοιμα! Τα βάζoυμε σε ένα ταψί και τα αφήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσουν. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Καλή σας όρεξη!
~Lainey~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου