Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Μπακλαβάς της μαμάς

Καλησπέρα σας! Σήμερα φτιάχνουμε μπακλαβά στο σπίτι κι είπα να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή της μαμάς μου, που είναι σίγουρη επιτυχία!
Θα χρειαστούμε:

Για το μπακλαβά:



  • 2 πακέτα φύλλα κρούστας (καλά ξεπαγωμένα)
  • 1 κιλό αμύγδαλα ή καρύδια αλεσμένα αναλόγως προτίμησης
  • 1/2 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
  • 600 γρ. περίπου βούτυρο
Για το σιρόπι:
  • 2 κουτ. της σούπας μέλι
  • 3 1/2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 1/2 ποτήρια νερό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 6 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 ξυλάκι κανέλα 
Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μπολ τα αμύγδαλα/καρύδια, το γαρύφαλλο και την κανέλα κι ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε το  βούτυρο κι αλείφουμε πρώτα το ταψί. Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο και το αλείφουμε, το δεύτερο και αλείφουμε, και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία τοποθετώντας τα περισσότερα φύλλα κάτω κι αφήνοντας περίπου 10 φύλλα για την πάνω μεριά (αυτό το κάνουμε γιατί η κάτω μεριά τραβάει το σιρόπι). Τοποθετούμε το μείγμα από τα αμύγδαλα/καρύδια ομοιόμορφα και μετά με προσοχή βάζουμε το φύλλο από πάνω και αλείφουμε με βούτυρο. Και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι το τέλος. Αλείφουμε και το τελευταίο μας φύλλο, χαράσσουμε σε τετράγωνα ή τρίγωνα ανάλογα τα γούστα και ραντίζουμε με λίγο νεράκι για να μη σηκωθούν τα φύλλα. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς χωρίς αερόθερμο για περίπου 1 με 1.30 ώρα (αναλόγως το φούρνο) μέχρι να ροδίσει. 

Σιρόπι:

Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, το ξυλάκι κανέλας και τα καρφάκια γαρύφαλλου σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Βράζουμε για 5-6 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. 

Για καλό αποτέλεσμα ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό, αφότου κρυώσει ο μπακλαβάς.

Tip: Για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα γυρίστε τις γωνίες των φύλλων προς τα μέσα, όταν τα στρώνετε. 

Καλή επιτυχία!!!
~Bastet~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου