Έφτασε αυτή η μέρα που έπρεπε να αντιμετωπίσω το θηρίο που ονομάζεται: "βαλιτσάκι καλλυντικών"! Το ανέβαλα μέρες φοβούμενη το πόσα πράγματα ενδεχομένως θα πετούσα, κι όντως είχα δίκιο όπως φαίνεται κι από την εικόνα. Όμως είναι κάτι που είναι απαραίτητο να κάνουμε τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο, καθώς τα καλλυντικά έχουν κι αυτά ημερομηνία λήξης και δε μπορούμε απλά να τα χρησιμοποιούμε μέχρι να τελειώσουν, όποτε κι αν είναι αυτό. Παρακάτω λοιπόν θα δούμε το πόσο μπορεί να "ζήσει" ένα καλλυντικό προϊόν αλλά και το τι σημαίνουν τα διάφορα σύμβολα στις συσκευασίες τους.
Διάρκεια ζωής:
Γενικά σαν ιδέα στο μυαλό μας πρέπει να κρατήσουμε ότι τα καλλυντικά που είναι υγρά όπως η μάσκαρα ή ένα υγρό foundation έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής απ' ότι ένα compact καλλυντικό λόγω του νερού που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Επίσης καλό θα ήταν τα περισσότερα από τα καλλυντικά σου να μην τα μοιράζεσαι με τις φίλες σου, γιατί είναι πιθανή η μετάδοση κάποιας λοίμωξης και σε σενα. Αλλά ας τα δούμε ένα ένα αναλυτικότερα.
- Μάσκαρα: Διάρκεια ζωής περίπου 3 μήνες. Είναι λίγος χρόνος το ξέρουμε, γι' αυτό πάρτε μία καλή και μην ανοίγετε 10 παράλληλα γιατί είναι κρίμα να πεταχτούν μετά από μία-δύο χρήσεις. Να προσέχετε τα ματάκια σας, γιατί μία ληγμένη μάσκαρα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και μολύνσεις.
- Μολύβια ματιών και χειλιών: Διαρκούν έως και τρία χρόνια, απλά να σιγουρευτείς πως τα περνάς συχνά από την ξύστρα σου (απολύμανση ξύστρας απαραιτήτως με οινόπνευμα κάθε φορά).
- Υγρά foundation/concealer/υγρές σκιές/ lipgloss: Εδώ υπάρχει νερό νερό=μικρόβια ... άρα τα πετάμε όλα μετά από ένα χρόνο. ΟΛΑ κορίτσια!!! Σας βλέπω!!
- Κραγιόν: Αναλόγως την ποιότητα διαρκούν 1-2 χρόνια. Τα κλασικά κραγιόν διαρκούν παραπάνω, όμως ένα σε liquid μορφή όπως τα νέα που κυκλοφορούν διαρκούν ένα χρόνο max!
- Πούδρες/ρουζ: Επειδή περιέχουν ελάχιστο νερό, μπορούμε να τα κρατήσουμε μέχρι και 3 χρόνια. Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούν να χαλάσουν νωρίτερα. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη μυρωδιά, πετάξτε το αμέσως.
- Κρέμες: Περίπου 1 χρόνο κι αυτό αν έχουν αντλία. Αν είναι σε βαζάκι και την τοποθετείτε με τα δάχτυλα τότε η διάρκεια μειώνεται στους 6 μήνες! Τα μικρόβια!
- Πινέλα/σφουγγαράκια: Τακτικό καθάρισμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και το σφουγγαράκι να αλλάζεται κάθε μήνα (το βασίλειο των μικροβίων).
Ετικέτες καλλυντικών:
- Παραπομπή: Όταν μία συσκευασία είναι πολύ μικρή (πχ ένα concealer) και βλέπεις αυτό το εικονίδιο με το χέρι και το βιβλίο, σημαίνει πως σε προτρέπει να διαβάσεις για αυτό στις οδηγίες της συσκευασίας του κουτιού.
- Green Dot: Η πράσινη κουκκίδα σημαίνει πως η εταιρεία κατασκευής του συγκεκριμένου προϊόντος έχει εισφέρει χρηματικά (σαν φόρος) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο σύστημα ανακύκλωσης.
- To κουτάκι με το M: Αυτό το ξέρουμε όλες αλλά όλες το παραβλέπουμε! Σημαίνει πόσους μήνες μπορεί ένα καλλυντικό προϊόν να μείνει ανοιχτό. Στη φωτογραφία δίπλα π.χ το προϊόν λήγει 1 χρόνο αφότου ανοιχτεί.
- Ανακυκλώσιμο/ Ανακυκλωμένο: Τα βελάκια που ακολουθούν διαδοχικά το ένα το άλλο σχηματίζοντας τρίγωνο, σημαίνουν πως η συσκευασία που κρατάτε στα χέρια σας μπορεί να ανακυκλωθεί ή έχει κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα υλικά.
- Αυτά ήταν λοιπόν όσα ήξερα για τα καλλυντικά. Πιστεύω είναι σημαντικό να τα λαμβάνουμε όλα υπόψιν και να ενεργούμε ανάλογα. Σας φιλώ!
~Bastet~
Υπέροχο το άρθρο σας κορίτσια και πολύ ενημερωτικό!!Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε πολύ Μιμή μου! <3
Διαγραφή